Leó, egy új szuperszámítógép a Debreceni Egyetemen

//Leó, egy új szuperszámítógép a Debreceni Egyetemen

Leó, egy új szuperszámítógép a Debreceni Egyetemen

Magyarország legnagyobb, a világ 308. legjelentősebb szuperszámítógépét adták át szerdán a Debreceni Egyetem Kassai úti részlegén

Nagy Miklós, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Nemzeti Információs Fejlesztési Intézetének igazgatója az átadón kiemelte: a szuper-számítástechnika a felsőoktatásban nevet viselő projekt határidőre elkészült, amivel Magyarország minden eddiginél előkelőbb helyet foglal el a számítástechnika területén.

Gaál István kancellári megbízott szerint a Debreceni Egyetem a szuper-számítástechnika hazai központjává vált, s ez a szerepe a jövőben erősödni fog. A másfél milliárd forintba kerülő beruházás elkészültéhez az egyetem 100 millió forinttal járult hozzá.

Kara Ákos, infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár példaértékűnek nevezte a Debreceni Egyetemen folyó munkát. A szuperszámítógépekkel szemben állított legfontosabb elvárásként az adatok feldolgozását és tárolását említette, melynek a most átadott, Leó névre keresztelt szuperszámítógép maximálisan megfelel.

Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester ünnepi beszédében kiemelte: Debrecen a jövőjét a tudásra, az innovációra, a kutatás-fejlesztésre alapozza, s a most átadott szuperszámítógép ezt a célt szolgálja.

A gép teljesítménye a mérnöki-tudományos konfigurációk piacán bevett Linpack teszt szerint 197,2 teraflops, vagyis másodpercenként 197 ezerszer egymilliárd lebegőpontos művelet. Összehasonlításképp, a világ jelenlegi legerősebb gépe, a kínai Tianhe-2 sebessége 55 petaflops, vagyis nagyjából kétszáznyolcvanszor gyorsabb.

A Leót a HP szállította, a gép a kimondottan nagy sűrűségű mérnöki-tudományos környezetekre optimalizált ProLiant SL250s Gen8 szerverekből áll, ezek nyolcmagos, 2,6 GHz-es Intel Xeon E5-2650 v2 (Ivy Bridge) processzorokat fognak munkára. A NIIFI gépe összesen 462 processzort és 3696 processzormagot tartalmaz, az operatív tárja összesen több mint 10 terabjájt. Egy szerver a 2 Xeon mellet legfeljebb 16 DIMM modult fogad, egy 4U keretbe 4 ilyen gép építhető be. Az NVIDIA Tesla K20X GPU-kat is tartalmazó szervereket Infiniband interconnect kapcsolja össze, a gépen a mérnöki-tudományos világban megszokott operációs rendszer, Linux fut.

A Top500-on 2002-ben járt magyarországi gép utoljára, a szintén a NIIFI-ben akkor csatasorba állított Sun Enterprise 10000 szerver 128 UltraSPARC processzorral, 64 gigabyte memóriával összesen 110,5 Gflops maximális teljesítmény leadására volt képes, ami a lista 361. helyére volt elég. Az informatika fejlődésének sebességére jellemző, hogy ekkora számítási teljesítményt ma egyetlen nyolcmagos Xeon processzor produkál nagyságrendileg.

2016-12-03T11:23:37+00:00Kategóriák: Debrecen|